Herbruikbare bekers
CUPybook
cupy·book ˈkə-pē-ˌbu̇k. : a book about reusable cups used in the event sector and containing models for imitation.
Vanaf 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, met uitzondering van petflessen en blikjes als de eventorganisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van die eenmalige recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.
Sinds de invoering van die regels word ik frequenter geconfronteerd met de bewuste herbruikbare bekers.
Ondertussen heb ik dus ook in deze materie een uitgebreide ervaring opgedaan en heb kennis genomen van leveranciers van herbruikbare bekers en aanverwante diensten (zoals cashless betalingen (remember o.a. PlayPass) en netwerkintegratie (remember o.a. hoofdberoep).
Op basis van die kennis kan ik u en uw evenement dus helpen en adviseren in het opzetten van een volledig sluitend systeem dat het verliespercentage van bekers tot een minimum beperkt.
Ik werk samen met u, de organisator of uitbater, om de beste oplossingen te vinden voor de implementatie van herbruikbare bekers op uw festival, party, of andere evenementenlocatie. We begeleiden u door de vele keuzes die een goede organisatie vereist, zoals:
– Bekers inleveren aan de bar of alleen bij inleverpunten, of een combinatie van beide.
– Ter plaatse afwassen of uitbesteden.
– Gebruik van waarborg, ecotokens, of geen van beide.
– Stockbeheer
INTAKE & DESIGN
Rekening houdend met uw specifieke behoeften ontwikkelen we samen het beste systeem voor uw evenement.
Hier wordt er naar de verschillende aspecten gekeken zoals de betrokken partners, verwachtingen van de deelnemers, en het beschikbare budget.
ADMIN & ROLL-OUT
Volgende stappen omvat o.a. het opvragen van prijzen bij mogelijke partners, het opzetten van communicatie met het publiek, het regelen van leveringen, het werven van personeel, stockbeheer, en het controleren van facturen.
We zorgen voor de operationele uitvoering van het gekozen systeem.
ONSITE PRESENCE
Vóór, tijdens en na het evenement analyseren we het geïmplementeerde systeem ter plaatse om te identificeren waar we nog kunnen verbeteren.
Tijdens het evenement evalueren we de impact van het systeem op de barwerking en zorgen ervoor dat het publiek het concept begrijpt.
Waar moet je zeker aan denken als je herbruikbare
bekers gebruikt op je evenement?
Vraag je steeds af of je niet gewoon met glazen kan werken op je evenement. Glazen zijn, mits voldoende lang gebruikt, nog steeds duurzamer dan gelijk welke plastic bekers. Gebruik dus enkel bekers als je om veiligheids-of andere reden beter geen glas gebruikt.
Om te vermijden dat je herbruikbare bekers op de grond terecht komen of verdwijnen, is het meestal aan te raden om een waarborgsysteem te gebruiken. Zorg dat dit waarborgsysteem zo eenvoudig mogelijk is. Vermijd dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd, en zorg ervoor dat mensen op dezelfde plaats hun beker kunnen inleveren en een nieuw drankje kunnen bestellen.
Probeer zoveel als mogelijk àlle dranken te schenken in herbruikbare bekers. Dat maakt het zowel voor je medewerkers als je publiek veel eenvoudiger.
Last but not least: het invoeren van herbruikbare bekers op een evenement waar men gewoon is om met wegwerpbekers te werken, is een verandering waarmee zowat iedereen op je festival te maken krijgt. Niet alleen je publiek en je barmedewerkers, maar ook je financieel verantwoordelijken, je boekhouder, de productie-en veiligheidsmensen en de communicatiemedewerkers. Bereid deze verandering dan ook ruim op tijd voor, en betrek alle medewerkers van je festival hierbij.
Herbruikbare bekers zijn uiteraard enkel duurzaam als je ze effectief vaak herbruikt. Daarbij is het belangrijk dat je erop let dat je de afwas van de bekers ook duurzaam organiseert. Zorg voor een zo zuinig mogelijk gebruik van water, energie en detergenten. En vermijd te verre transporten van de bekers.
Je barmedewerkers zijn voor je bezoekers hét aanspreekpunt als ze vragen hebben over het hoe en waarom van herbruikbare bekers, en over het waarborgsysteem. Zorg ervoor dat al je medewerkers dan ook goed op de hoogte zijn van de manier van werken. Bezorg je medewerkers eventueel vooraf een lijstje met de meest gestelde vragen (en antwoorden).
Zorg voor een goede communicatie van het waarborgsysteem. Geef dit al mee voor het evenement, via de website, tickets enz. En communiceer op het evenement zelf zo eenvoudig mogelijk de waarborgregeling, liefst op de prijslijsten van je dranken.